Jazzíkův prázdninový deníček/20
GURMETKRITIKEM SNADNO A RYCHLE

Paní vyhlašovatelka Brabcová servíruje

V Benešově občas zajdu do obchůdku Štrůdl do krabice a odcházím s pochopitelně s krabicí a nesu domů skvělé štrůdlíky mnoha variant paní Evy Brabcové.
Včera mě překvapila pozváním do poroty 4. ročníku svého Štrůdl festíku.
Proč ne? Nacpu se lahůdkami a navíc – pomůžu k laskominám i Jirkovi!
(Jirka je medvěd huňáč v medvědinci zámku Konopiště! Vysvětlím posléze.)

Chystáme se uzobávat

Štrůdlfestík:
Kuchařinky z Benešova a okolí přivezly na základě výzvy své rozmanité soutěžní štrůdlové výtvory. Včera večer v krásném prostředí zámku Konopiště zasedla porota. Jejími členy byli profíci (foodblogerka, vedoucí školní kuchyně, profesionální fotograf kuchařských soutěží, a za naprosté laiky já, který se přišel pokochat).
Porota za milé přítomnosti hostitelky, paní kastelánky Sedláčkové, zasedla.

Tlačenskový štrůdlík

Já, zvyklý na ochutnávky ve vinných sklepech, jsem si musel uvědomit, že jsem se nepřišel ovínit, ale přeštrůdlovat. A od odborných sousedů jsem si chtě nechtě rychle osvojoval bonton gurmetkritiků, kteří se nepřišli na rozdíl ode mě navečeřet, ale uzobávat jednohubkové kousky.
Byla to krásná družná práce. Paní pořadatelka štrůdlfestu nosila na stůl vzorečky čtyřiceti soutěžních ukázkových štrůdlových specialit. Sladké, slané, kyselé, skořicové, tvarohové, vanilkové, tlačenkové, dokonce i štrůdl z panenky (vepřové).

Právě dnes v sobotu 20.7.2019 se na nádvoří konopišťského zámku návštěvníci seznámí s výsledky soutěže a budou moci soutěžní pochutiny zakoupit. Výtěžek z klání jistě rozradostní občas znuděného zámeckého medvěda Jirku a zatímco návštěvníci a porota po štrůdlech kila přiberou, medvěd dostane kopec zeleniny a ovoce.

Štrůdlík s vepřovou panenkou

Vítěz – pan Josef Stuchlík, řezník z Jablonné nad Vltavou, připravil geniální masové štrůdlíky a jeho tlačenkový byl prostě jednička.

Vyhlašovatelé gurmánských soutěží zbystřete! Během jednoho večera se z laika stal gurmet-kritik. Rád zasednu v dalších porotách, sem tam udělím Michelinskou hvězdu a toto sdělení je speciálně určené i pro dramaturgy příští televizní soutěže MasterChef. Uzobávání zdar!

P.S.
Při odchodu jsem si zpíval Bye bye, Miss Benešovský Pie!!! (viz Bye bye Miss American Pie)…

Foto: Michal Moučka

Napsat komentář