Při zabydlování nových regálů na knížky v malé pracovně (už nebylo kam šlápnout), jsem vzal do ruky i pár zajímavých kousků, které jsem jindy neměl čas znovu otevřít.
Mladý svět byl kdysi pojem. Asi i proto, že začal publikovat věci, které jinde najít nebylo možné.
Mám na mysli třeba seznamovací inzeráty, poradnu Sally, seriály Namlouvání, Šmejd roku, Hnutí Brontosaurus, a kromě jiného i fenomén externího autora Petra “Hory” Hořejše a jeho díla: Péťa Vařič, Péťa Radič, a hlavně Toulky českou minulostí.
Procházím Péťu Vařiče a i po tolika letech nacházím přímo poklady, které do redakce posílali čtenáři.
Dnes z Péti Vařiče připomenu triky s uzeninami z doby, kdy se nad Masnami nemusely psát reklamy se slogany, že „Naše špekáčky obsahují maso!“.
Je léto, chalupy ožily nejen na víkend, spíme v kempech mebo si táborák zapálíme sami na zahradě a ne vždycky je čas rozpalovat gril. Na rychlou večeři se vám možná budou hodit špekáčky a několik receptů z mého buřtového okouzlení…
Pod pokličkou?
Pozor, buřty a klobásy ohřívat pod pokličkou. Naopak párky vkládáme do studené vody a ohříváme bez pokličky. Nenecháváme vodu vzkypět! Nádobu s párky odstavíme a vybereme z vody až po jedné, dvou minutách. Nožičky nepopraskají!
Hořčice
Nakapejte do ní trochu oleje, přidejte nasekanou cibulku. Proměnu oceníte!
Houska pro hosty
Housku navlhčíme, zespodu poprášíme moukou, shora potřeme bílkem, posypeme kmínem a housky rozpečeme. Hosté budou nadšeni a budou nádherně chroupat.
Karipárek
Uzeninu dozlatova opečeme. Mezitím v hrnku rozmícháme kečup okořeněný kořením kari, pepřem a solí. Místo kari je možné použít chilli, případně obé. Párek přelijeme vzniklou pikantní omáčkou, dozdobíme hořčicí, cibulkou atd.
Buřt se slaninou a jablky
Na pánvi roztavíme kousky špeku, přidáme kolečka cibule, oloupané nakrájené jablko. Podlijeme, podusíme, vložíme na kolečka buřtů, prohřejeme a – dobrou chuť!
P.S.
Jako přídavek moje buřty na pivu:
Na oleji osmahnu půlku nakrájené cibule. Oloupané buřty rozkrojím podélně napůl.
Do osmahnuté cibule vmíchám hořčici a na dno kastrolu naskládám poloviny buřtů. Překryji je zeleninou nebo lečem a přeliju kečupem.
Druhou půlku cibule nakrájím na plátky a nasypu na buřty. Všechno zaliji asi čtvrt litrem černého piva a dám péct. Asi po hodině pečení (buřty by neměly vykukovat) přeliju zbytkem piva. Až se pivo vypeče, servíruji s čerstvým chlebem.
Znáte lepší varianty a kouzla s uzeninami?